به همت اداره فهرستنویسی و سازماندهی منابع کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب، پایگاه مستند موضوعات کتابخانه آماده بهرهبرداری اساتید، پژوهشگران و دانشجویان شده است. برای استفاده از مستند موضوعات کتابخانه، پس از ورود به برنامه سیمرغ، به قسمت انتخاب پایگاهها رفته و "پایگاه مستند موضوعات" را انتخاب نمایید. پس از تایپ موضوع مورد نظر در قسمت جستجوی عمومی، به سرعنوانهای موضوعی خاص، عام و فرعی دست خواهید یافت.
پیشرفت روزافزون اطلاعات و افزایش حجم انتشارات در جهان امروز، دسترسی سریع و صحیح به اطلاعات موردنظر را در میان انبوه اطلاعات موجود دشوار میسازد. دستیابی مؤثر به کتابها و دیگر منابع اطلاعاتی موجود در یک کتابخانه که درواقع گنجینه عظیمی از دانش بشری هستند، فقط به مدد ساماندهی صحیح و اصولی میسر است و اولین گام در این جهت، فهرستنویسی است. فهرستنویسی شامل مجموعه مراحلی است که برای ارایه اطلاعات کتابشناختی منابع موجود طی میشود. گزینش و ارایه این اطلاعات سازماندهی شده است که دستیابی سریع و موثر را برای جستجو کنندگان اطلاعات محقق میسازد.
هدایت پژوهشگران و جستجوکنندگان اطلاعات به سوی منابع صحیح اطلاعاتی، رسالت کتابداران است. وجود یک فهرست موضوعی منظم و مستند از منابع فهرستنویسی شده موجود، یکی از راههای دسترسی به اطلاعات است که از اتلاف وقت پژوهشگران میکاهد و نیاز اطلاعاتی آنها را به صورتی سریع، صحیح و علمی برآورده میسازد. ایجاد فهرست موضوعات یا پایگاه موضوعات به عنوان یک ابزار بازیابی منابع اطلاعات موجود در کتابخانه، دارای ارزش و جایگاه خاصی است. یکی از مهمترین فواید فهرست مستند موضوعات یا پایگاه مستند موضوعات آن است که نشان میدهد کتابخانه در موضوعهای مختلف چه منابعی در اختیار دارد و چگونه میتوان آنها را در مجموعه بازیابی کرد. در تعریف سرعنوان موضوعی آمده است: سرعنوان های موضوعی به واژه یا عبارتی اطلاق میشود که در فهرست کتابخانه برای بیان موضوع یا پیام اصلی کتاب به کار میرود . بنابراین، کتابدار نمیتواند به دلخواه هر واژه یا عبارتی را که به نظر او مناسب است به منزله سرعنوان موضوعی انتخاب کند و به کار ببرد. اصل هماهنگی و یکنواختی و برگزیدن واژههای استاندارد، اساسیترین اصل در فهرستنویسی موضوعی است و وظیفه فهرستنویس متخصص موضوعی انتخاب بهترین، دقیقترین و طبیعیترین کلمه یا عبارتی است که بتواند محتوای کتاب را بیان کند و مراجعه کننده را در بازیابی اطلاعات مورد نیازش یاری دهد.
از این رو، به همت اداره فهرستنویسی کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب، پایگاه مستند موضوعات کتابخانه آماده بهرهبرداری اساتید، پژوهشگران و دانشجویان شده است. برای استفاده از مستند موضوعی کتابخانه، پس از ورود به برنامه سیمرغ، به قسمت انتخاب پایگاهها رفته و "پایگاه مستند موضوعی" را انتخاب نمایید. پس از تایپ موضوع مورد نظر در قسمت جستجوی عمومی، به سرعنوانهای موضوعی عام، خاص و فرعی دست خواهید یافت. برای نمونه، با جستجوی عنوان "اخلاق" به سرعنوان های موضوعی خاص و فرعی و نیز ارجاعات مختلف آن به صورت زیر خواهید رسید:
اخلاق > اصول اخلاقی// تدبیر نفس// حکمت عملی// سیاست نفس// علمالاخلاق// فلسفه اخلاقی// وظایف اخلاقی
اخلاق – فلسفه
اخلاق اجتماعی > اجتماعی، اخلاق
اخلاق ادبی > ادبی، اخلاق
اخلاق اسلامی > اسلام -- اخلاق// مسلمانان -- اخلاق
اخلاق اسماعیلی > اسماعیلیه، اخلاق
اخلاق انسانگرا > اخلاق اومانیستی// انسانگرا، اخلاق
اخلاق ایرانی > ایرانی، اخلاق
اخلاق پزشکی > پزشکی، اخلاق و آداب
اخلاق پزشکی (اسلام) > اسلام و اخلاق پزشکی
اخلاق تطبیقی > اخلاق مقایسهای// تطبیقی، اخلاق
اخلاق جدید > اخلاق مدرن
اخلاق حرفهای > اخلاق شغلی// حرفه و پیشه -- اخلاق// شغل -- اخلاق
اخلاق در ادبیات
اخلاق زردشتی > زردشتی -- اخلاق// زردشتی، اخلاق// زردشتیان -- اخلاق
اخلاق شیعه > شیعه -- اخلاق
اخلاق عرفانی > اخلاق صوفیانه// تصوف -- اخلاق// عرفان -- اخلاق
اخلاق کسب و کار > اخلاق بازرگانی// اخلاق تجارت// بازرگانی -- اخلاق// کسب و کار -- اخلاق// کسب و کار -- جنبههای اخلاقی
اخلاق کمونیستی > اخلاق مارکسیستی// کمونیستی، اخلاق// مارکسیستی، اخلاق
اخلاق مسیحی > مسیحیان -- اخلاق// مسیحیت -- اخلاق// مسیحیت و اخلاق
اخلاق و سیاست > اخلاق سیاسی
اخلاق یهودی > یهودی، اخلاق// یهودیان -- اخلاق
ادبیات و اخلاق > اخلاق و ادبیات// ادبیات -- جنبههای اخلاقی و دینی// ادبیات، تأثیر// تأثیر ادبیات// کتاب و مواد خواندنی -- جنبههای دینی و اخلاقی
اسلام و اخلاق > اخلاق و اسلام
امور جنسی – اخلاق > اجتماعی، عفت// اخلاق ـ امور جنسی// اخلاق جنسی// پرهیزکاری اجتماعی// تقوای اجتماعی// عفت اجتماعی// عفت عمومی
امور جنسی -- جوانان – اخلاق > اخلاق ـ امور جنسی ـ جوانان// امور جنسی ـ اخلاق ـ جوانان// جوانان ـ اخلاق جنسی
دین و اخلاق > اخلاق و دین// معنویات
زبان و اخلاق > اخلاق اسلامی -- جنبههای زبانی// اخلاق و زبان
صبر (اخلاق اسلامی) > اخلاق اسلامی -- صبر
علم و اخلاق
غیبت (اخلاق) > بدگویی پشت کسی
غیبت (اخلاق اسلامی)
قرآن – اخلاق > اخلاق -- جنبههای قرآنی// اخلاق -- قرآن// قرآن و اخلاق
کارمندان – اخلاق > اخلاق کارمندی
معلمان -- اخلاق حرفهای > اخلاق حرفهای معلمان// اخلاق معلمی
هنر و اخلاق > اخلاق و هنر
درصورت نیاز به توضیح و راهنمایی بیشتر به اداره فهرست نویسی کتابخانه مراجعه نمایید.